Körfezin Zeytin Cenneti; GÖMEÇ

Gömeç, bilinen en eski adıyla Passawanda, daha sonraki adı ‘Kisthene’dir. 1660-1700 yıllarında kurulan Gömeç, civarında 4-5 köyün birleşmesiyle büyümüş ve 150 yıl önce yapılan Balıkesir Ayvalık karayolunun ilçe içinden geçmektedir. Bu karayolu üzerinde bulunmasından dolayı ilçesine yatsınamayacak büyüklükte ekonomik üstünlük sağlamıştır. Tarihsel gelişiminden bu yana Gömeç, hem fiziksel, hem kültürel yapısı sebebiyle gelişmişlik göstermektedir. Tarihi simgeleri haline gelen birçok gezilecek kültür mirası bulunmaktadır. Atatürk Kayalıkları, Kız Çiftliği, Koca Çınar kültürel mirasların en önemli sembollerindendir.

Deniz turizmi de gelişmişlik göstermektedir. İlçenin Karaağaç Beldesi’nde bulunan Artur – Güvercin, Martı ve Gemi Yatağı Koyları Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından “Denize Girilebilirlik Ölçütü” olan Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiştir.

Gömeç ilçe merkezinden, Yaya mezarlığındaki sapaktan sahile inildiğinde, küçük bir balıkçı barınağı da bulunan Gömeç İskelesi’ne varılır. Gömeç İskelesi’nde toplanmış olan arkeolojik malzemeler Roma ve Bizans döneminden kalmadır. İnkaya Mağaraları, Gömeç ilçesine bağlı Ulubeyler Mahallesi’nde yer almaktadır. Dağcılıkla ilgilenen kişilerin, mağara araştırmacılarının ve Madra Dağı’nda trekking yapanların ilgi gösterdiği bir doğal bir oluşumdur.

Madra Dağı’nın giriş kapılarından biri de Gömeç’tir. Gömeç’e ziyarete gelenler Kozak Yaylası’nın doğasını huzuru ve tertemiz bir havayı solumadan geri dönmezler.

Zeytin ve Zeytinyağı  ile ünlüdür. Edremit Körfezi’nin güneyinde ve hakim poyraz rüzgarına açık kıyısında bulunan Gömeç ilçesinin yüzölçümünün %72’si tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Tarım arazilerinin %87’si 70 ve üzeri yaşta zeytinliklerden oluşmaktadır.  Bunun yanında %10’a yakını da son 25 yıl içinde tesis edilmiş ağırlıklı olarak sofralık zeytin tarımı yapılan sık dikilmiş zeytinliklerdir. Bu şekilde Gömeç ilçemizde zeytin tarımı yapılan arazi miktarı, tarım arazilerinin %95’inden fazlasını oluşturmaktadır. Aynı zamanda ürünler, ilçemizde üretim yapan 39 adet  zeytin ve zeytinyağı işletmesinde işlenmektedir.

Gömeç’i görünür güzellik kılan ise hem lezzetleri hem de huzuru hissettiren samimiyetidir.